Почетком двадесетог века, код данашњег Вуковог споменика граничиле су се београдска, мокролушка и миријевска општина, а Миријево, постојећи вековима пре тога, је најстарије насеље на Звездари. Дуга је и традиција школства у Миријеву, у којем је прва школа отворена давне 1833. године.

Тачно век и по након тога, 1983. године, у новом, модерном и великом насељу отворена је нова школа која је добила име „Родољуб Чолаковић“. Школа је изграђена у три фазе, део зграде за млађе ученике, за старије ученике и фискултурна сала. Површина школске зграде је 8060м, а површина дворишта 1,08hа.

Насеље се развија, број ученика у школи се повећава и у једном периоду броји 2400 ученика, те је била једна од највећих у Југославији.

Школа од самих почетака има добре просторне услове за одвијање наставе у две смене и кабинетски рад у предметној настави као и за спортске активности. Ученици постижу запажене резултате на такмичењима на свим нивоима.и изванредне резултате у спорту.

На предлог Наставничког већа, 1992. године покренута је иницијатива за промену назива школе. Скупштина општине Звездара је почетком 1993. године донела одлуку којом се мења назив школе у Деспот Стефан Лазаревић. За  обележавање Дана школе изабран је датум 12. мај, јер је тада сестрић деспота Стефана Лазаревића, Балша Баошић поклонио највећи део Зете, велики део црногорског приморја и припоио деспотовини што је омогућило Србији излазак на море.

Растом насеља повећавао се број ученика, радило се у три смене до 1994. год. када је трећина ученика прешла у ново саграђену школу ОШ „Павле Савић“. Број ђака се стабилизовао на око хиљаду. Радом у мирнијој атмосфери, у једној смени за старије, а двосменски за млађе разреде створени су повољнији услови за ваннаставне активности.

Одлуком Владе Републике Србије, због рационализације мреже школа у Србији, ученици и део наставног кадра Основне школе „Вукица Митровић“ припојени су школи 2002. године.

Школа данас броји око 1700 ученика, 59 одељење, 8 одељења продуженог боравка одобрена од стране Министарства просвете и 120 запослених радника.

Ове школске године навршава се 38 година од почетка рада школе. Школа је почела са радом у септембру 1983.године у просторијама ОШ ''Вукица Митровић'', а 16. октобра у данашњим просторијама .

Администрација      Законом заштићено. Сва права задржава   Ti Computers Solutions